oktober 2016, interview viaStory, Wieleke Clercx

Oktober 2016

Je doet het niet in je eendje

Mijn eigen onderneming was mijn grote droom. Voor veel mensen is een eigen onderneming hebben een grote droom. Of eerder een vanzelfsprekendheid die logischerwijs volgt uit wie je bent en welke kwaliteiten er in je herbergen.

Vroeger speelde ik dat ik een onderbroekenwinkeltje had. Dan vouwde ik de broekjes keurig op en deed ze in doosjes. Ik ordende ze keurig in rijen en stapels. De strijkplank was mijn toonbank. Verkochte artikelen deed ik in de zakjes die ik van mijn moeder mocht gebruiken. Soms kwam mijn moeder mijn winkeltje binnen voor een nieuwe onderbroek, maar meestal waren het fictieve klanten die ik van advies voorzag en bij het vertrek van mijn winkeltje een handgeschreven kassabonnetje mee gaf.

Mijn fascinatie met ondergoed vervloog nadat ik overwogen had een lingeriezaak in Heerlen te maken en ik mijn bijbaan als consulente van lingerieparty’s niet meer met mijn loopbaan kon combineren. Het helpen van mensen en mijn enthousiasme voor cijfertjes zijn daarentegen nooit verdwenen. Na een jarenlange loopbaan in verschillende functies waar ik altijd een ‘eigen winkeltje’ had, heb ik een paar jaar geleden mijn belangrijkste krachten gebundeld in de gulden balans van mijn eigen onderneming ‘Nicole advies & administratie’. Met mijn praktische, opgeruimde en zorgzame karakter heb ik een plek weten te creëren waar mijn belangrijke waarde ‘afspraak is afspraak’ uiting aan geeft. Een plek waar ik starters en ervaren ondernemers begeleid en ondersteun. Ik geef advies op bijvoorbeeld personeelsgebied maar ik neem ook graag de boekhouding over.

Ieder talent op zijn eigen plek
Degenen die de moed hebben om daadwerkelijk hun eigen onderneming te beginnen, lopen vaak tegen de cijfers aan. En dat terwijl cijfers en inspiratie heel dicht bij elkaar liggen. Beide zijn immers essentieel voor het bedrijf, maar zonder inzicht in financiën heeft een bedrijf weinig bestaansrecht. De talenten die een bedrijf omvat moeten immers wel genoeg opleveren. De mensen die er werken moeten ingezet worden op de plek die het best bij ze aansluit.

Omdat iedere ondernemer een ander mens is, ontwikkelt een adviestraject zich altijd anders. Gefundeerde beslissingen kunnen gemaakt worden door een combinatie vanuit dat persoonlijke onderbuik gevoel met het inzicht dat ik ondernemers geef in actuele en accurate gegevens. Een ondernemer staat er niet alleen voor. Het vertrouwen dat mij gegeven wordt doordat ondernemers al snel het hele financiële hebben en houwen van hun bedrijf in mijn zorg plaatsen, geeft mij veel energie. Energie die ik bijvoorbeeld gebruik om als sparringpartner op te treden, als adviseur of als penningmeester van ondernemersvereniging Ondernemend Wyck.

Wonen in Wyck
Daar waar ik de repeterende woningen in mijn geboorteplaats Cadier en Keer saai vond, heb ik in Wyck alles gevonden waarvan ik niet eens wist dat ik het zocht. De rust in de achtertuin en de drukte en gezelligheid om de hoek. En dat alles op loopafstand. Toen ik mijn partner Giel leerde kennen, woonde hij bij de Sint Pietersberg. Er was geen haar op zijn hoofd die eraan dacht om aan de andere kant van de rivier te wonen. “Helaas”, zei ik tegen hem, “dan gaat het tussen ons niet werken.” In 2009 kochten we samen een huis in Wyck. Ik zou nooit meer op een andere plek willen wonen.

Zullen we elkaar ontmoeten?
Ook mijn kantoor ligt in Wyck. Het is mijn eigen winkeltje. Een plek die niet eens zo veel van mijn onderbroekenwinkeltje van vroeger verschilt. Er hangen geen onderbroeken in rijtjes, maar voor alles met administratie en advies maak je me nog steeds blij. En de klanten zijn echt, want de klant dat ben jij. De deur staat altijd voor je open. Dat is de deur van ondernemershuis Alex51 aan de Alexander Battalaan 51. Je kunt altijd langskomen om kennis te maken. Samen kunnen we ontdekken wat ik voor je onderneming én voor jou kan betekenen. Want je doet het niet in je eendje.

Tot gauw!

Nicole Schrijvers